Jagoda açai

Podstawowym składnikiem soku jest niezwykła jagoda açai, która rośnie w jedynym miejscu na Ziemii – w głębi tropikalnego lasu nad Amazonką.

Jagoda açai szybko zdobyła sobie światową sławę legendarnego owocu zdrowia. Obecnie na rynku działa wiele różnych firm, rozpowszechniających produkty (proszek, tabletki, soki) na bazie acai, lecz tylko MonaVie zawiera tzw. opty-acai (chroniony patentem). Świeże owoce tracą większość ze swoich wspaniałych właściwości do 24 godzin po zerwaniu. Opty-acai jest to wyciąg z jagody acai najbardziej zbliżony swoją zawartością do świeżego owocu zerwanego prosto z drzewa. Wg badań dr Schaussa, opty-acai jako przeciwutleniacz, osiąga wartość ORAC równą 1027 na jeden gram. Wynik został potwierdzony przez Laboratoria Brunswick, znane jako najlepsze w branży laboratoria badające i oceniające wartość antyoksydantów. Dla porównania aronia osiąga wartość ORAC zaledwie 160 na 1 gr.

Jagoda açai jest bogatym źródłem białka, tłuszczów oraz niezbędnych witamin i minerałów. Açai zawiera ponad tuzin różnych typów polifenoli, wśród których najważniejszą rolę odgrywają antocyjanidy. Posiada spore ilości błonnika, wysoką ilość aminokwasów, fitosteroli (kontrolują poziom cholesterolu) oraz kwasy tłuszczowe. Zawiera bardzo niską ilość cukru.

Jagody Acai

Jagody Acai

Açai to mały, okrągły owoc barwy czarno-purpurowej. Wyglądem przypomina winogrono, lecz jest mniejszy i ciemniejszy. 87% całego owocu stanowi nasiono, a jedynie 13% miąższ.

Jagody Acai

Jagody Acai

Jagody açai rosną na mokrych, nizinnych terenach Amazonki na szczytach drzew palmowych (Euterpe oleracea). Każde drzewo wypuszcza od 3 do 4 łodyg, a na każdej z nich znajduje się od 3 do 6 kg owoców. Zbiera się je ręcznie, bez użycia maszyn, od lipca do grudnia.

Jagoda ta jest szeroko używana zwłaszcza w Brazylii. Występuje głównie w napojach energetycznych, zmieszana wraz z guaraną, bananem i granolą. Acai można znaleźć w sorbetach i jogurtach w połączeniu z innymi owocami.

Açai postrzegane jest jako doskonały owoc natury, który od tysięcy lat jest używany przez rdzennych mieszkańców Amazonii. Dzięki swoim właściwościom leczniczym i odżywczym stał się prawdziwą i namacalną legendą. Jest uznany jako jeden z najlepszych produktów przeciw starzeniu. Açai to codzienna porcja sił witalnych.

Przeciwutleniacze są substancjami chemicznymi zawartymi w naturalnej formie w żywności. Działają jak tarcza obronna, która chroni nasz organizm przed molekułami wytwarzanymi przez tlen – tzw. wolnymi rodnikami.

Açai zawiera:
Witaminy: B1, B2, B3, Witaminę E, Witaminę C,
Minerały: Fosfor, Wapń, Potas, Żelazo
duże ilości Białka i Błonnika oraz zdrowe kwasy tłuszczowe Omega 6 iOmega 9

Reklamy



%d blogerów lubi to: