Jagoda Açai

Podstawowym składnikiem preparatu jest niezwykła jagoda açai, która rośnie w jedynym miejscu na Ziemii – w głębi tropikalnego lasu nad Amazonką.

Jagoda açai szybko zdobyła sobie światową sławę sławę legendarnego owocu zdrowia. Obecnie na rynku działa wiele różnych firm, rozpowszechniających produkty (proszek, tabletki, soki) na bazie açai, lecz tylko MonaVie zawiera tzw. opty-acai (chroniony patentem). Świeże owoce tracą większość ze swoich wspaniałych właściwości do 24 godzin po zerwaniu. Opty-acai jest to wyciąg z jagody acai najbardziej zbliżony swoją zawartością do świeżego owocu zerwanego prosto z drzewa. Wg badań dr Schaussa, opty-acai jako przeciwutleniacz, osiąga wartość ORAC równą 1027 na jeden gram. Wynik został potwierdzony przez Laboratoria Brunswick, znane jako najlepsze w branży laboratoria badające i oceniające wartość antyoksydantów. Dla porównania aronia osiąga wartość ORAC zaledwie 160 na 1 gr.

Jagoda açai jest bogatym źródłem białka, tłuszczów oraz niezbędnych witamin i minerałów. Açai zawiera ponad tuzin różnych typów polifenoli, wśród których najważniejszą rolę odgrywają antocyjanidy. Posiada spore ilości błonnika, wysoką ilość aminokwasów, fitosteroli (kontrolują poziom cholesterolu) oraz kwasy tłuszczowe. Zawiera bardzo niską ilość cukru.

Właściwości lecznicze açai:

Jagoda Acai

Jagoda Acai

– wspomaga walkę z chorobami serca
– poprawia krążenie i zapobiega miażdżycy
– przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów
– działa antyalergicznie
– wspomaga koncentrację
– poprawia sprawność seksualną
– zapewnia więcej energii i większą wytrzymałość na co dzień
– pomaga na sen
– wspomaga trawienie
– hamuje procesy starzenia organizmu
– wspomaga system odpornościowy
– wspomaga profilaktykę antynowotworową

Açai to mały, okrągły owoc barwy czarno-purpurowej. Wyglądem przypomina winogrono, lecz jest mniejszy i ciemniejszy. 87% całego owocu stanowi nasiono, a jedynie 13% miąższ.

Jagody açai rosną na mokrych, nizinnych terenach Amazonki na szczytach drzew palmowych (Euterpe oleracea). Każde drzewo wypuszcza od 3 do 4 łodyg, a na każdej z nich znajduje się od 3 do 6 kg owoców. Zbiera się je ręcznie, bez użycia maszyn, od lipca do grudnia.

Jagoda ta jest szeroko używana zwłaszcza w Brazylii. Występuje głównie w napojach energetycznych, zmieszana wraz z guaraną, bananem i granolą. Açai można znaleźć w sorbetach i jogurtach w połączeniu z innymi owocami.

Açai postrzegane jest jako doskonały owoc natury, który od tysięcy lat jest używany przez rdzennych mieszkańców Amazonii. Dzięki swoim właściwościom leczniczym i odżywczym stał się prawdziwą i namacalną legendą. Jest uznany jako jeden z najlepszych produktów przeciw starzeniu. Açai to codzienna porcja sił witalnych.

Açai zawiera: Witaminy A, B1, B2, B3, Witaminę E, Witaminę C, Fosfor, Wapń, Potas, Żelazo, Błonnik, Proteiny oraz kwasy tłuszczowe Omega 6 i Omega 9.

.

Badania nad açai wykazały, że zawarte w niej przeciwutleniacze są znane głównie z tego, że regulują poziom cholesterolu w organiźmie. Açai zawiera 2 podstawowe kwasy tłuszczowe: Omega 6 (kwas linolowy) i Omega 9 (kwas oleinowy). Jak wykazały badania, Omega 6 pomaga zmniejszyć poziom LDL, ktry jest szkodliwym cholesterolem. Następnie kwasy Omega 9 zmniejszają poziom LDL, jednocześnie podtrzymując poziom HDL (przyjaznego cholesterolu).

Przeciwutleniacze zawarte w açai grają bardzo ważną rolę dla poprawy całego układu krwionośnego.

Jagody Acai

Jagody Acai

Badania wykazują, że w açai jest 33 razy więcej przeciwutleniaczy niż w czerwonych winogronach. Antyoksydanty poprawiają odporność organizmu, dzięki czemu czujemy się jakbyśmy znów mieli po dwadzieścia lat. Antyutleniacze to naprawdę najwięksi sprzymierzeńcy jak najdłuższej naszej młodości.

Przeciwutleniacze są substancjami chemicznymi zawartymi w naturalnej formie w żywności. Działają jak tarcza obronna, która chroni nasz organizm przed molekułami wytwarzanymi przez tlen – tzw. wolnymi rodnikami.

Zobacz krótki film





%d blogerów lubi to: