Skład soku

Sok MonaVie Original oraz suplement diety MonaVie Active są doskonale dobraną pod względem wartości odżywczcyh mieszanką 19 owoców, przetwarzanych w unikalny i opatentowany sposób, opracowany przez zespół naukowców, lekarzy i dietetyków. Wszystkie owoce, wchodzące w skład soku, pochodzą z organicznych plantacji oraz dojrzewały w sposób naturalny w promieniach słońca.

.

Dieta oparta na koncepcji

Równowaga – Zróżnicowanie – Umiar

.

Bogaty skład preparatów pozwala dostarczyć naszemu organizmowi codzienną dawkę energii, regeneruje komórki zniszczone chorobowo, przez co ułatwia powrót do zdrowia, pozwala utrzymać dobrą kondycję i chroni przed niekorzystnym wpływem otoczenia. Owoce wchodzące w skład soku to bogactwo witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, P,  zdrowych kwasów tłuszczowych Omega 3, Omega 6 i Omega 9, jak również wapnia, żelaza, potasu, magnezu, fosforu, miedzi, siarki, sodu i błonnika.

Sok MonaVie Original należy pić 2 razy dziennie, przed posiłkiem, od 60 do 120 mililitrów (1 kieliszek to ok 30 ml), MonaVie Active (suplement diety) należy spożywać 3 razy dziennie po 30 ml. Po otwarciu produkt należy przechowywać w lodówce. Przed użyciem wstrząsnąć butelką ze względu na możliwość osadzania się cząsteczek przetartych owoców na dnie butelki. Pierwsze rezultaty mogą być widoczne już po pierwszych dwóch, trzech tygodniach (dla Original)  i po tygodniu (dla Active) stosowania. Dla uzyskania optymalnego efektu zaleca się picie soku przez dłuższy okres czasu.


Skład preparatu:


Açai:

Açai berryAçai berry

Perłę w recepturze stanowi jagoda açai, rosnąca w głębi deszczowych lasów Amazonii, na szczytach ogromnych palm. Açai od wieków cieszyło się, wśród rdzennych mieszkańców Amazonii, sławą legendarnego remedium na wszelkie choroby. Nowoczesne badania potwierdzają wyjątkowe korzyści ze spożywania tego owocu.

.

Jabłko:

Jabłka

Obniżają poziom cholesterolu, chronią serce, odtruwają. Ze składników mineralnych zwierają potas, usprawniający pracę układu nerwowego i serca. Wielkim bogactwem jabłek jest błonnik w postaci pektyn, które korzystnie wpływają na jelitową florę bakteryjną, regulują wypróżnienia, lecząc biegunki i zaparcia. Dzięki pektynom zwiększa się poziom dobrego cholesterolu HDL, a spada stężenie złego LDL. Są też bogatym źródłem kwercetyny przeciwutleniacza uszczelniającego naczynia krwionośne i zapobiegającego osadzaniu się w nich blaszek miażdżycowych.

Winogrona:

Winogrona

Naukowcy sięgają do starych ksiąg i na nowo odkrywają właściwości najstarszych roślin uprawnych, które mogą być doskonałym antidotum na wiele chorób XXI wieku. Świeże owoce zawierają sporo łatwo przyswajalnych glukozy i fruktozy, a także kwasy organiczne (winowy, jabłkowy i cytrynowy) i przeciwutleniacze. Winogrona czerwone i fioletowe to źródło antocyjanów, a zielone i żółtawe – flawonów. Mają one działanie alkalizujące, moczopędne, żółciopędne i przeczyszczające. Podwyższają poziom korzystnego cholesterolu HDL oraz hamują utlenianie cholesterolu LDL, zapobiegając miażdżycy

Gruszka:

Gruszki

Gruszki są znane od wieków. Z całą pewnością uprawiano je 3000 lat temu w zachodniej Azji. Homer w „Odysei” nazwał gruszkę „darem bogów”, a na dworze Ludwika XIV serwowano je jako egzotyczne danie. Spożycie gruszek wpływa korzystnie na: ochronę organizmu dzięki antyoksydantom, stan serca, układ nerwowy, zwalczanie zakażeń, przemianę materii, trwałość naczyń włosowatych.

Ananas:

Ananas

Zawiera bromelinę – mieszaninę enzymów proteolitycznych, ułatwiających trawienie tłuszczów, skrobi i białka. Jest często stosowana w suplementach diety ułatwiających trawienie. Owoce zawierają również witaminę C, PP i A oraz błonnik i wapń. Przeciwdziała wzdęciom i nadkwasocie żołądka. Ananas ma również działanie likwidujące obrzęki i przeciwzapalne.

.

.

Żurawina:

Żurawina

Owoce żurawiny są źródłem wielu składników mineralnych. Zawierają węglowodany (sacharoza, fruktoza, glukoza), witaminy z grupy B, witaminę P, witaminę C oraz składniki mineralne (fosfor, miedź, wapń). Głównym kierunkiem działania prozdrowotnego żurawiny jest ochrona dróg moczowych. Pomaga w zapobieganiu jak i w leczeniu kamicy nerkowej, zmniejsza częstotliwość infekcji dróg moczowych. Połączenie zawartych składników w żurawinie sprawia, że bakterie nie mogą się rozwijać wewnątrz układu moczowego. Właściwości antyadhezyjne żurawiny powstrzymują również bakterie odpowiedzialne za choroby dziąseł.

Passiflora (marakuja):

Marakuja

Jest bogata w błonnik oraz witaminy i minerały takie jak: fosfor, magnez, wapń, potas, siarka, sód. Historia tego owocu sięga czasów biblijnych a współcześnie jest używany jako środek łagodzący, uspokajający nadpobudliwość u dzieci i nasenny. Używana przez rdzennych mieszkańców tropików jako lek na astmę, środek do leczenia infekcji przewodu moczowego i środek zapobiegający chorobom dróg oddechowych.

.

Dziki bez:

Czarny (dziki) bez

Czarny bez cieszy się uznaniem przede wszystkim w momencie, kiedy dopada nas przeziębienie a apteczne specyfiki zdają się nie działać tak, jak powinny. Zawiera substancje (garbniki, antocyjany, witamina C), które zwiększają odporność organizmu, działają przeciwbólowo i napotnie. Bez pomaga nie tylko walczyć z zatkanym nosem, gorączką i bolącym gardłem, ale sprawdza się również w wielu codziennych przypadłościach. Wszelkie schorzenia skórne: wągry, wypryski, infekcje alergiczne można szybko złagodzić, przeprowadzając oczyszczanie z pomocą właśnie czarnego bzu. Bez znajduje zastosowanie także w kłopotach żołądkowo-jelitowych oraz przy infekcjach pęcherza.

Suszona śliwka:

Śliwka

Jej owoce mają wiele zalet: regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, zmniejszają zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego, a nawet poprawiają humor. Posiadają dużo pektyn, żelaza i fosforu. Wraz z kwasami organicznymi, winowym i jabłkowym, wymiatają z organizmu gromadzący się w komórkach tłuszcz i cholesterol. Proces suszenia śliwek zwiększa zawartość antyutleniaczy ponad sześciokrotnie. Susz jest również pięciokrotnie bogatszym źródłem witaminy A i zawiera siedem razy więcej błonnika niż świeże owoce.

Kiwi:

Kiwi

Kiwi cenione jest nie tylko ze względu na smak i oryginalny kolor, ale głównie ze względu na bogactwo witamin i mikroelementów. Niektórzy określają je mianem bomby witaminowej. Owoce zawierają ogromne ilości witaminy C, E i B, mają także dużo potasu, cynku i niewielkie ilości sodu, pektyn i cukrów. Znany jest dobroczynny wpływ owocu na kiwi na przebieg leczenia uszkodzeń DNA, problemy ze wzrokiem oraz na choroby układu krążenia. Kiwi może konkurować z aspiryną jako środek przeciwzakrzepowy

Borówka amerykańska:

Borówka amerykańska

Borówki bogate są w makroelementy − potas, wapń, fosfor i magnez. Zawierają znaczne ilości sodu i żelaza, tianiny, ryboflawiny, niacyny oraz witaminy A. Od wielu lat znane jest regeneracyjne działanie owoców borówki na wzrok. Badania naukowe prowadzone od 1996 roku w USA wykazały obecność znacznych ilości przeciwutleniaczy oraz wielu substancji biologicznie czynnych, związków antyoksydacyjnych i enzymów obniżających poziom cholesterolu.

.

Jeżyny:

Jeżyny

Jeżyny należą do najstarszych znanych nam owoców, ich owoce znaleziono w wykopaliskach pochodzących z czasów prehistorycznych. Jeżyny zawierają dużo witaminy E, zwanej witaminą młodości. Poza tym obfitują w błonnik, żelazo, fosfor, wapń, potas, magnez, witaminy C, B1, B2, B6, i witaminę A. Jeżyny regulują przemianę materii, posiadają działanie napotne, wykrztuśne i moczopędne.

.

Kolcowój pospolity (goji):

Goji

Jagody goji zawierają potężną mieszankę antyoksydantów i polisacharydów wspomagających działanie systemu odpornościowego. W skład jagody wchodzi ponadto osiemnaście aminokwasów oraz dwadzieścia jeden mikroelementów. Podobnie jak jagoda acai, goji jest znana jako środek wspomagający sprawność seksualną. Goji pomocne jest w: stanie ciągłego zmęczenia, bólach głowy, uszkodzonym DNA, problemach ze wzrokiem oraz przy zapaleniu stawów.

Wiśnia:

Wiśnia

Owoce wiśni zawierają dużo witaminy C oraz witaminę K, B1 i B2. W ich skład wchodzi również kwas foliowy, potas, miedź oraz żelazo. Zawierają substancje zapobiegające powstawaniu nowotworów. Wiśnie mają korzystny wpływ na skórę. Oczyszczają organizm ze zbędnych produktów występujących wskutek procesów metabolicznych. Wiśnie są bogatym źródłem błonnika, obniżają poziom złego cholesterolu, pomagają na serce i nerki, zapobiegają anemii, obniżają gorączkę i wpływają na poprawienie apetytu.

Granat:

Granat

Granat przedłuża życie, wzmacnia serce i podnosi doznania erotyczne. Owoc granatu zawiera dużo witaminy C, niacyny, potasu, błonnika, kwasy organiczne oraz białko. Sok z granatów obniża ciśnienie krwi, łagodzi stany zapalne szczególnie w artretyzmie, a także przeciwdziała procesom starzenia i powstawaniu nowotworów. Potwierdzono naukowo skuteczność działania soku z granatu przeciwko wolnym rodnikom, procesom zapalnym, a także chorobom serca i układu krążenia o podłożu miażdżycowym. Granat wyraźnie poprawia przepływ krwi w mięśniu sercowym u pacjentów z chorobą wieńcową i redukuje złogi oraz zwapnienia w tętnicy szyjnej. Ponadto sok z owoców granatu zmniejsza ciśnienie krwi, likwiduje zaburzenia erekcj i spowalnia postęp demencji wywołanej chorobą Alzheimera. Dowiedziono też ochronne działanie granatu na płód. Badania potwierdziły wyraźne działanie wstrzymujące rozwój zmian nowotworowych prostaty, płuc, jelit, skóry i piersi. Sok pity systematycznie działa korzystnie przy astmie, problemach z trawieniem, wspomaga leczenie anginy oraz szkorbut.

Liczi:

Liczi

Jest tropikalną śliwką z południowych Chin. Dotychczas wykorzystywana jako produkt kulinarny zyskuje coraz większą popularność w medycynie. Ten niskokaloryczny owoc zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, tyle błonnika co jabłko i poziom potasu porównywalny z bananem. Badania opublikowane w Toxicology and Applied Pharmacology wykazały, że owoc liczi posiada wyjątkowe właściwości hamujące rozwój raka piersi.

Acerola:

Acerola

Jest bogata w witaminy i składniki obniżające poziom cholesterolu i ryzyko grzybicy. Spowalnia proces starzenia komórkowego i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie naczyń włosowatych, dzięki czemu: wspomaga walkę z gorączką oraz czerwonką, należy do środków ściągających, wspomaga właściwe funkcjonowanie serca, łagodzi objawy reumatyzmu. Acerola należy do owoców o najwyższej zawartości naturalnej witaminy C

Banan:

Banan

Banany są bardzo bogate w składniki odżywcze. W 100g zawierają 94 kcal, 1,1 g białka, 0,2g tłuszczu i 23,2g węglowodanów. Są cennym źródłem  składników mineralnych jak potas, magnez , także cynk, mangan i nieco sodu. Banany zawierają witaminy B6, C, K, kwas foliowy i beta-karoten. Zawierają aminokwas – tryptofan, który przekształca się w organiźmie w serotoninę – hormon, wpływający na ciśnienie krwi i pobudzający perystaltykę jelit. Serotonina to również hamujący przekaźnik nerwowy, który obniża aktywność nerwową i przeciwdziała w ten sposób depresji, poprawia koncentrację. Stąd biorą się  uspokajające właściwości bananów. Banany zawierają dużo potasu i dzięki temu w sposób naturalny usuwają nadmiar wody z organizmu oraz obniżają zbyt wysokie ciśnienie krwi. Zawarte w bananach pektyny, czyli rozpuszczalne włókna roślinne obniżają  poziom cholesterolu, oraz pomagają usuwać z organizmu metale ciężkie.  Dojrzałe banany są łagodnym środkiem przeczyszczającym.

Borówka czarna:

Borówka czarna

Inaczej czarne jagody, zawierają garbniki, kwasy organiczne, cukry, pektyny, karotenoidy, a także sole mineralne i witaminy C, A, B1, P i inne. W medycynie ludowej jagody te są znanym środkiem przeciwbiegunkowym i bakteriostatycznym. Zawarte w jagodach antocyjany bez pardonu tłuką bakterie chorobotwórcze w przewodzie pokarmowym, nawet te odporne na antybiotyki. Od lat znany jest także zbawienny wpływ jagód na wzrok (antocyjany uszczelniają ścianki naczyń włosowatych oczu). Owoce jagód są także pomocne w infekcjach układu moczowego, a znajdujące się w nich flawonoidy (przeciwutleniacze) mają działanie antynowotworowe.

MonaVie Active to naładowana przeciwutleniaczami, zawierająca glukozaminę (pochodzenia roślinnego) kompozycja, dostarczająca naturalnie występujących w przyrodzie polifenoli i witaminę C, która ma znaczący wpływ na tworzenie się kolagenu w skórze oraz na funkcję tkanki chrzęstnej. MonaVie Active poprawia kondycję fizyczną i wydajnośc organizmu oraz pomaga utrzymać zdrowy i aktywny styl życia.

Zobacz krótki film


Reklamy



%d blogerów lubi to: